top of page
  • Paolo

Sveriges grannar

Swedens grannar

Sverige har flera grannar. De flesta av dem tillhör Norden.

Sydväst om Sverige är Danmark. Danmarks huvudstad är Köpenhamn. Båda länder är anslutna genom en bro som heter Öresundbron. Danmark och Sverige blev störa medtävlare fram till 1800-talet. De inblandades i många krig mot varandra.


By <a href=”//commons.wikimedia.org/wiki/User:Nick-D” title=”User:Nick-D”>Nick-D</a> – <span class=”int-own-work” lang=”en”>Own work</span>, CC BY-SA 4.0, Link

Väst och nord om Sverige är Norge. Sverige delar en 163 mil (1.010 engelska mil) landgräns med Norge. Oslo, Norges huvudstad, ligger också inom en timme om den svenska gränsen. Norge var en del av Danmark mellan 1500- till 1800-talen. Därför är norska närmare till danska än svenska.

Öst om Sverige ligger Finland. Finland brukade bli en del av Sverige men det blev en del av Ryssland i 1800-talet. Drygt fem procent av finländare kan prata svenska och många av dem bor i Åland och Österbotten.

Sverige har också andra granländer som inte tillhör Norden. De ingår baltiska länder såsom Estland, Lettland, och Litauen som ligger tvärs över Östersjön. Tyskland och Poland ligger också tvärs över Östersjön ifrån Sverige.

Men ett nordiskt land som är långt ifrån Sweden är Island. Flyg mellan de två länderna tar mer än två timmar.

5 views0 comments

コメント


bottom of page