top of page
  • Paolo

Philippines självständighets dag

Jag kommer från Philippines. Idag, firar Philippines sin självständighets dag. Den 12 juni 1898, blev Philippines ett självständigt land från spanska styret. En ung general som hette Emilio Aguinaldo förklarade Philippines självständighet i kommunen Kawit. Kawit är kommunen i provinsen Cavite.

Philippines var en spansk koloni i mer än tre århundrade. Det spanska styret började i 1565. Många rebelledare från över kolonin kampade för friheter och rättigheter. Men de flesta av dem misslyckades mot de spanska styrande. Många av dem blev fångade och dog medan de kampar för frihet.

Självständighet klarade inte sig så längre. Kort därefter, koloniserade USA Philippines. Många ledare, inklusive Aguinaldo, ingreps av det amerikanska styret. Philippines hade förblivit under amerikanskt styr i nästan ett halvsekel. Fast att Philippines blev ett självständigt land från den 4 juli 1946, flyttade Presidenten Diosdado Macapagal tillbaka självständighets dags officiella datum till 12 juni.

Varje år, blir det en flagghälsningsceremonin i Kawit som ledas av en högre politiker eller tjänsteman. Man kan också se människor som har på sig traditionella filippinska kläder. Männen har på sig “barong tagalog”. Kvinnorna har på sig “baro’t saya”. Under större jubileum, blir också det fyrverkeri.

0 views0 comments

コメント


bottom of page